четвъртък, 17 април 2008 г.

Озоновият слой се възстановява

Озоновият слой се възстановява







Защитният озонов слой около Земята, който изтъняваше осезаемо през 80-те години на миналия век, може напълно да се възстанови за по-малко от 50 години, съобщи Ройтерс. Учени от Технологичния институт на Джорджия обявиха, че озонът извън полярните зони в стратосферата е спрял да намалява през 1997 г. Те стигат до този извод след 25-годишни наблюдения.
Според учените възстановяването на озоновия слой се дължи до голяма степен на спазването на Протокола от Монреал, който ограничи изпускането на парникови газове в атмосферата. Озоновият слой защитава планетата от вредната ултравиолетова радиация на Слънцето.
Стратосферният озон обаче се разрушава от някои индустриални химикали, особено от хлорофлуоровъглеродите. Озонът в стратосферата защитава живите организми. Когато е близо до земята обаче, той уврежда белите дробове и растенията и е един от основните компоненти на смога.
През юни учени на НАСА публикуваха резултатите от изследване, според което антарктическата озонова дупка ще се възстанови към 2068 г., т.е. с 20 години по-късно от предвижданото.

Няма коментари: